شغل کلید سازی (قفل سازی) و مزایا و معایب آن

یک متخصص شغل کلیدسازی در حال ساخت کلید

شغل کلید سازی یکی از قدیمی‌ترین شغل‌های جهان است. این شغل که اغلب با نام شغل قفل سازی هم شناخته می‌شود، امروزه طرفداران زیادی در ایران و جهان دارد.

در گذشته از این شغل صرفا برای ساخت کلید و قفل درب خانه‌ها استفاده می‌شد؛ اما با گذشت زمان، شغل کلیدسازی شکل پیچیده‌تری به خود گرفت و حالا زیرمجموعه‌های گسترده‌ای دارد.

در ادامه با معرفی شغل کلید سازی، مزایا، معایب، مدت زمان یادگیری و تمام آنچه درباره این شغل لازم است بدانید همراه ما باشید.

محتوای صفحه

شغل کلید سازی چیست؟

کلید سازی یا قفل سازی در گذشته‌های دور به عنوان یک مهارت پیشرفته شناخته می‌شد. این مهارت تاریخچه‌ای بسیار طولانی دارد. شغل کلید سازی از هزاران سال قبل از میلاد وجود داشته است و نمونه‌هایی از آن در تاریخ وجود دارد.

به عنوان مثال می‌توان به وجود قفل‌های مکانیکی در دوره فراعنه مصر و حدود 4 هزار سال قبل از میلاد مسیح اشاره کرد. گرچه قفل و کلیدهایی که در آن دوره ساخته می‌شده تفاوت‌های زیادی با تعریف امروزی آن دارند اما کارایی مشابهی داشتند.

آنچه امروزه به عنوان شغل کلید سازی شناخته می‌شود یک نوع صنعت است که افراد برای ورود به این صنعت باید آموزش‌های لازم را دیده و با تهیه ابزارهای کاربردی اقدام به کار کنند.

شغل کلید سازی در واقع به مهارت ساخت یا تعمیر کلید و قفل و سیستم‌های امنیتی مرتبط می‌شود. این شغل در حالت کلی شامل مهارت‌های زیر است:

  • ساخت کلید جدید
  • کپی کردن کلید
  • تعمیر قفل
  • نصب سیستم امنیتی خانه‌ها
  • تعمیر سیستم قفل خودرو
  • نصب دزدگیر خودرو
  • تعمیر قفل و کلید گاوصندوق‌ها

کلیدسازان با استفاده از ابزارها و ماشین‌آلات خاص مانند دستگاه‌های برش، اقدام به ساخت یا تعمیر قفل و کلید می‌کنند.

علاوه بر این، در شغل کلید سازی افراد ممکن است نیاز باشد خدماتی مانند باز کردن قفل خانه یا خودرو در صورت گم شدن کلید را به صورت فوری و اورژانسی انجام دهند. بنابراین باید مهارت‌های ویژه‌ای فرا گرفته باشند.

به طور خلاصه، شغل کلید سازی شامل تولید، تعمیر و ارائه خدمات مرتبط با کلیدها و قفل‌ها به منظور حفظ امنیت و کنترل دسترسی است.
شما برای یادگیری این حرفه می‌توانید در دوره آموزش کلید سازی ثبت نام کنید.

مزایای شغل کلید سازی

اگر قصد ورود به شغل کلید سازی را دارید، خوب است با برخی از مزایای آن آشنا شوید. این مزایا عبارت‌اند از:

1. کم بودن رقبا

خوشبختانه در شغل قفل و کلید سازی، رقبای زیادی وجود ندارد. احتمال اینکه در یک محله، چند مغازه کلیدسازی وجود داشته باشد خیلی کم است و همین موضوع می‌تواند به عنوان مزیت شغل کلید سازی مطرح شود.

هرچقدر تعداد رقبای شما در یک منطقه کمتر باشد، قطعا کاری که باید انجام دهید بیشتر می‌شود. این شغل به دلیل اینکه به تخصص بالایی نیاز دارد، کمتر کسی به سمت یادگیری آن می‌رود و به همین دلیل فضای بیشتری برای کار وجود خواهد داشت.

تعدادی کلید در یک مغازه کلید سازی

2. تنوع کاری

یکی دیگر از مزیت‌های شغل کلیدسازی تنوع بالای کاری آن است. یک کلید ساز در طول روز با طیف متنوعی از قفل‌ها و کلیدها مواجه می‌شود و چالش‌های مختلفی را می‌بیند.

این تنوع کاری برای افرادی که از کارهای یکنواخت بیزار هستند بسیار خوشایند است. هیچ دو روز یک کلیدساز شبیه هم نیست و اتفاقات منحصربه‌فردی در هر روز رخ می‌دهد.

3. امکان کسب درآمد مطلوب

درآمد بالا از دیگر دلایلی‌ست که شغل کلید سازی را به یکی از مطلوب‌ترین شغل‌ها تبدیل کرده است. گرچه برای شروع این کار به سرمایه نیاز دارید اما به مرور زمان و با جا افتادن، درآمد مطلوبی کسب خواهید کرد.

در شغل کلید سازی یکی از مهم‌ترین نکات مشتری‌مداری و اخلاق خوب است. مردم به کلیدسازهایی که مشتری‌مدار هستند اعتماد بیشتری دارند و به همین دلیل بیشتر کارهای خود را به این افراد می‌سپارند.

توجه داشته باشید که کلیدساز به جلب اعتماد مشتریان نیاز دارد و هر چقدر بهتر رفتار کند، مشتریان و درآمدش بیشتر خواهد شد.

البته نباید فراموش کنید که برای ورود به این حرفه، به وسایل و تجهیزاتی نیز نیاز خواهید داشت؛ جهت اطلاع از لیست این ابزار و سرمایه مورد نیاز توصیه می شود، مطلب لیست وسایل و سرمایه مورد نیاز برای کلیدسازی را مطالعه کنید.

4. کسب مهارت‌های جذاب

با توجه به تنوعی که شغل کلید سازی دارد، باید مهارت‌های متنوعی هم فرا گرفته شود. افرادی که تحت آموزش شغل کلید سازی قرار می‌گیرند مهارت‌هایی می‌آموزند که در زندگی روزمره هم به درد می‌خورد.

این مهارت‌ها ممکن است در مواقعی به کمک شما یا اطرافیان شما بیایند که حتی فکرش را هم نمی‌کنید. بنابراین شغل کلیدسازی سرشار از مهارت‌های جذاب است.

5. ارتباط مستقیم با مشتریان

اگر از پشت میز نشستن و سر و کله زدن با کاغذ و کامپیوتر خوشتان نمی‌آید، به شغل کلیدسازی فکر کنید. این شغل به طور مستقیم با مردم سر و کار دارد.

در طول روز افراد مختلف با فرهنگ‌ها و نگاه‌های مختلف به شما مراجعه می‌کنند و همین ارتباط مستقیم با مشتریان و برطرف کردن نیازهای آنها حس خوبی در شما ایجاد می‌کند.

6. امکان رشد شغلی

برخلاف بسیاری از شغل‌های کارمندی که افراد سالیان سال یک کار مشخص را انجام می‌دهند، شغل کلید سازی امکان رشد دارد. با به وجود آمدن سیستم‌های امنیتی مختلف یا تولید قفل و کلیدهای مختلف، شما به عنوان یک کلیدساز می‌توانید مهارت‌های خود را توسعه دهید.

به عنوان مثال می‌توانید در کنار مغازه کلیدسازی، کار نصب دزدگیر خودرو یا نصب سیستم امنیتی ساختمان‌ها را هم انجام دهید.

معایب شغل کلید سازی

در کنار مزایای که برای شغل کلیدسازی ذکر شد، این شغل معایبی هم دارد که در ادامه برخی از آنها ذکر شده‌اند:

1. ریسک و خطرات زیاد

شغل کلیدسازی به تمرکز و دقت بالایی نیاز دارد. به همین دلیل ممکن است در مواقعی که از نظر روحی یا جسمی خسته هستید، در موقعیتی قرار بگیرید که ابزارهای کلیدسازی به شما آسیب وارد کنند.

این موضوع به ویژه زمانی که به صورت تک نفره کار می‌کنید و زیر فشار کاری زیادی هستید، تشدید می‌شود و ممکن است آسیب‌های جسمی جبران‌ناپذیری به شما وارد شود.

تعدادی کلید خام که در شغل کلیدسازی مورد استفاده قرار می گیرد.

2. نیازمند آموزش و تخصص

برخلاف خیلی از شغل‌ها که برای انجام دادن آن به آموزش و تخصص ویژه‌ای نیاز نیست، شغل کلیدسازی به آموزش نیاز دارد. بنابراین برای اینکه این مهارت‌های این شغل را یاد بگیرید باید زمان صرف کنید.

البته این موضوع را نمی‌توان به شکل جدی به عنوان یکی از معایب شغل کلید سازی بیان کرد اما برای اینکه بتوانید در تمام زمینه‌های کلیدسازی تبحر پیدا کنید، باید زمان زیادی را برای آموزش دیدن صرف کنید.

3. زمان‌بندی نامشخص

یکی از معایب شغل کلیدسازی که اکثر کلیدسازان با آن مشکل دارند، زمان‌بندی نامشخص مشتریان است. ممکن است ساعت 1 شب، یکی از مشتریان تماس بگیرید و به دلیل اینکه پشت در خانه مانده، از شما بخواهد به منزل او بروید.

این شغل گرچه یک ساعت مشخص برای حضور در مغازه دارد اما در خیلی از مواقع مشتریان در جاهای دیگری از شهر هستند و به کمک شما نیاز دارند.

4. به روز بودن

یکی دیگر از معایب شغل کلیدسازی این است که باید دائما به روز باشید. هر سال قفل و کلیدهای جدیدی تولید و روانه بازار می‌شوند. اگر مهارت کار کردن با این قفل و کلیدها را بلد نباشید، قطعا ضرر می‌کنید.

همچنین با هوشمند شدن قفل بسیاری از وسایل و درب‌ها، کلیدساز باید کار کردن با سیستم‌های امنیتی هوشمند را یاد بگیرید. تمام این چیزها به صرف زمان برای آموختن نیاز دارد.

مدت یادگیری شغل کلید سازی 

مدت زمان یادگیری شغل کلیدسازی به میزان تمرین، مرکزی که در آن آموزش می‌بینید و اراده شما بستگی دارد. در حقیقت، می‌توان گفت که یادگیری شغل کلیدسازی یک فرآیند پیوسته و مداوم است. اما مدت زمان آن ممکن است بین چند هفته تا چند ماه متغیر باشد.

متخصص شغل قفل سازی و کلید سازی در حال کار

در ابتدا، شما باید اصول کلیدسازی را فرا بگیرید که شامل آشنایی با انواع قفل‌ها، ابزارها و تکنیک‌های کلیدسازی است. همچنین نیاز دارید مبانی قفل‌شکنی و تعمیر قفل‌ها را آموخته و مهارت‌های عملی مانند بازکردن قفل‌ها و ساخت کلیدهای ساده را به دست آورید.

در مرحله بعد، با تمرین و تجربه بیشتر می‌توانید مهارت‌های پیچیده‌تر را بیاموزید. به طور کلی، برای تسلط کامل بر شغل کلیدسازی و داشتن مهارت‌های لازم، نیاز به مدت زمان قابل توجهی است. اما با تمرین منظم، مطالعه و آموزش مستمر، شما می‌توانید به اهداف خود نزدیک شوید و مهارت‌هایتان را تقویت کنید.

مهارت‌های لازم شغل کلید ساز

برای اینکه به یک کلیدساز ماهر و پردرآمد تبدیل شوید باید مهارت‌هایی که در زیر گفته شده را در خود تقویت کنید:

1. آشنایی با انواع قفل‌ها و کلیدها

اولین و مهم‌ترین مهارتی که یک کلیدساز باید داشته باشد، آشنایی با انواع قفل و کلیدهاست. کلیدساز باید ساختمان جدیدترین قفل‌هایی که ساخته شده را به طور دقیق بداند و شیوه کار کردن آن را بشناسد.

2. آشنایی با تکنیک‌های کلیدسازی

برای ساخت کلید تکنیک‌های مختلفی وجود دارد. افراد خبره در این صنعت، از جدیدترین تکنیک‌های استفاده می‌کنند تا با هزینه و صرف زمان کم‌تر، کلیدی با کیفیت‌تر تولید کنند. بنابراین کلیدساز ماهر باید جدیدترین تکنیک‌ها را آموخته باشد.

یک کلیدساز در مغازه قفل سازی

3. توانایی کار با انواع ابزارهای کلیدسازی

کلیدسازی هم باید هر صنعت دیگری با ابزار سر و کار دارد. یک کلیدساز ماهر باید جدید‌ترین ابزاری که برای انجام کار خود تولید شده را بشناسد و از آن استفاده کند.

4. داشتن روابط عمومی بالا

شغل کلید سازی به طور مستقیم با مردم طرف است. در واقع یک کلیدساز اگر می‌خواهد در کار خود موفق شود باید روابط عمومی بالایی داشته باشد تا مشتریان به او اعتماد کنند.

بازار کار شغل کلید سازی

بازار کار شغل کلید سازی متناسب با شرایط و نیازهای محل زندگی شما متغیر است. به عنوان مثال، در مناطقی که رشد ساخت و ساز زیاد باشد، نیاز به خدمات کلیدسازی بیشتر است. همچنین، با گسترش تعداد خودروها، نیاز به خدمات کلیدسازی خودرو نیز افزایش پیدا می‌کند.

به طور کلی بازار کار این شغل ممکن است با توجه به منطقه‌ای که در آن زندگی می‌کنید، تعداد رقبایی که دارید و نیاز مشتریان متغیر باشد.

اما مهمترین نکته این است که در صورت ارائه خدمات با کیفیت و به موقع، ایجاد روابط قوی با مشتریان و ارائه خدمات تخصصی و نوآورانه، می‌توانید در بازار کلیدسازی رقابت کرده و مشتریان را به خود جذب کنید.

برای یادگیری شغل کلید سازی از کجا شروع کنیم؟

برای ورود به شغل کلید سازی بهترین کار یادگیری مهارت‌های این شغل از یک آموزشگاه است. مجتمع فنی ایران ILO یکی از معتبرترین آموزشگاه‌های وابسته به فنی حرفه‌ای است که دوره‌های آموزش کلید سازی را به شکل تخصصی برگزار می‌کند.

کار با دستگاه تکثیر کلید در کلیدسازی

دوره‌های کلیدسازی این آموزشگاه توسط متخصصان و اساتیدی برگزار می‌شود که سالهاست در این زمینه فعالیت کرده‌اند.

دوره آموزش کلید سازی آموزشگاه ایران ILO

اگر قصد دارید به طور جدی وارد بازار کار کلید سازی شوید و همه مهارت‌های مربوط به این شغل را یاد بگیرید، آموزشگاه ایران ILO دوره‌های فشرده و نیمه‌فشرده‌ای برای این مهارت در نظر گرفته است.

در این دوره‌ها که بین 2 هفته تا حداکثر 2 ماه برگزار می‌شود، تمام آنچه برای راه‌اندازی شغل کلیدسازی لازم است بدانید به شما آموزش داده می‌شود، با ابزارهای کلیدسازی آشنا می‌شوید و در نهایت مدرک فنی حرفه‌ای مورد نیاز برای آغاز کار را دریافت می‌کنید.

اگر به طور خلاصه بخواهیم بگوییم در این دوره‌ها موارد زیر به شما آموزش داده می‌شود:

  • ساخت کلید یدکی و کپی از روی کلیدها
  • آشنایی با کلیدهای ریموت‌دار
  • آموزش کار کردن با تمام ابزارهای کلیدسازی
  • آموزش تعمیرات قفل
  • آموزش کار با قفل خودرو و نصب دزدگیر
  • آموزش ساخت کلیدهای کامپیوتری و کد دار

ورود به شغل کلیدسازی با شرکت در دوره آموزشی ایران ILO

در این مقاله به معرفی شغل کلید سازی و بررسی مزایا و معایب آن پرداختیم. شغل کلیدسازی که به نام شغل قفل سازی هم شناخته می‌شود، تاریخچه‌ای طولانی دارد و امروز طیف وسیعی از فعالیت‌ها مانند کپی کردن کلید، تعمیر قفل، نصب دزدگیر خودرو، نصب سیستم امنیتی هوشمند ساختمان را در بر می‌گیرد. برای ورود به این شغل پیشنهاد می‌کنیم در دوره‌های آموزشی ایران ILO شرکت کنید تا پس از فراگیری مهارت‌ها، با دریافت مدرک رسمی، به راحتی مشغول به کار شوید.

برچسب ها:
لینک کوتاه :

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
پست های مشابه