علائم روغن سوزی ماشین؛ نحوه تشخیص و رفع مشکل

علائم روغن سوزی ماشین

آیا با علائم روغن سوزی خودرو آشنایی دارید؟ روغن موتور یک سیال حیاتی برای بهبود عملکرد موتور محسوب می‌شود. این سیال به روانکاری، خنکسازی و کاهش اصطکاک قطعات موتور کمک می‌کند. با این حال پاره‌ای از مواقع شرایطی فراهم می‌شود که روغن موتور وارد محفظه احتراق شده و به همراه سوخت خودرو می‌سوزد. این پدیده که با کاهش تدریجی سطح روغن موتور همراه است، روغن سوزی نامیده می‌شود. اتفاقی که اگر به سرعت تشخیص داده نشود، می‌تواند آثار زیان باری برای راننده داشته باشد.
به این ترتیب آشنایی با نشانه های روغن سوزی خودرو امری حیاتی است. شما به عنوان یک راننده باید به نشانه‌های سوختن روغن در خودرو آگاهی داشته باشید تا در وقوع چنین مشکلی سریعا آن را برطرف کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر این مطلب از IranILO را تا انتها مطالعه کنید.

محتوای صفحه

علائم روغن سوزی ماشین چیست؟

عملکرد خودرو می‌تواند تا حدودی شبیه به انسان باشد. همانطور که بدن انسان در زمان بروز بیماری با علائمی همراه است، خودرو نیز در زمان خرابی نشانه‌های خاصی از خود منعکس می‌کند. نشانه های روغن سوزی می‌تواند نمایانگر سوختن روغن موتور در محفظه احتراق باشد. مشکلی که در خودروهای فرسوده و قدیمی رایج‌تر است. البته این به معنی این نیست که اتومبیل‌های تازه دچار روغن سوختگی نمی‌شوند. چرا که این مشکل در هر خودرویی مشاهده خواهد شد. با این حال احتمال این که یک خودروی کارکرده دچار روغن سوختگی شود، بسیار بیشتر از یک خودروی صفر کیلومتر است.

چه زمانی روغن سوزی اتفاق می‌افتد؟ و نیاز به تعویض دارد

بد نیست بدانید سوختن روغن عواقب متعدد فردی و عمومی را به دنبال دارد. سوختن روغن به همراه بنزین می‌تواند باعث خرابی موتور ماشین شود. اتفاقی که قطعا هزینه زیادی روی دست شما می‌گذارد. از سویی این مشکل باعث افزایش مصرف سوخت خودرو نیز می‌شود. به تمام این موارد مشکل آلودگی محیط زیست را نیز اضافه کنید. سوختن روغن با سرعت زیادی به آلودگی هوا اضافه می‌کند. بنابراین بهتر است با خواندن روش‌هایی که در ادامه گفته می‌شود، هرچه سریع‌تر روغن سوزی خودروی خود را تشخیص دهید:

1.     سطح روغن موتور را چک کنید

بررسی نشانگر یا گیج روغن موتور یکی از ساده‌ترین علائم روغن سوزی است که می‌تواند اطلاعات زیادی به راننده ارائه دهد. با بررسی گیج روغن می‌توان فهمید آیا خودرو دچار روغن سوزی شده است یا نه. اگر سطح روغن مطلوب به نظر می‌رسد، پس همه چیز خوب است. اما مشکل زمانی آغاز می‌شود که سطح روغن موتور از حالت طبیعی کمتر باشد. در این صورت احتمال اینکه خودرو دچار روغن سوختگی شده باشد، افزایش پیدا می‌کند. البته این مورد ممکن است با مشکلات دیگری نظیر نشتی روغن همراه باشد. بنابراین قبل از تصمیم به این که خودرو روغن سوزی دارد یا نه، حتما نشتی روغن را چک کنید.

کم شدن سطح روغن از علائم روغن سوزی ماشین

2.     به رنگ دود اگزوز توجه کنید

یکی دیگر از علائم روغن سوزی ماشین خروج دود آبی رنگ از اگزوز است. دود خارج شده از اگزوز را می‌توان به رنگ‌های مختلف مشاهده شود. هر رنگی از دود بیانگر یک مشکل اساسی در عملکرد خودرو می‌باشد. با این حال در این مقاله ما درباره دود آبی رنگ صحبت می‌کنیم. آبی شدن دود خروجی از اگزوز یک نشانه واضح و مبرهن از روغن سوزی داخل ماشین است. ناگفته نماند در بسیاری از خودروها دود حاصل از سوختن روغن قابل مشاهده نیست. پس باید بدانید عدم خروج دود آبی از اگزوز نمی‌تواند دلیلی خوبی برای عدم روغن سوزی باشد.

خروج دود آبی از اگزوز به عنوان یکی از علائم روغن سوزی ماشین

3.     چرب شدن شمع‌ها و اگزوز را بررسی کنید

بررسی چرب شدن شمع‌های خودرو نیز راهکاری ساده برای فهمیدن روغن سوزی خودرو است. اگر با بررسی شمع‌ها متوجه شدید، دستان شما چرب شده، بنابراین باید نگران وضعیت سلامت خودروی‌ خود باشید. همچنین در صورت سوختن روغن اگزوز نیز چرب می‌شود. بنابراین ضمن بررسی شمع‌ها می‌توانید از اگزوز نیز کمک بگیرید تا به سر نخ‌های مناسبی دست پیدا کنید.

چرب شدن شمع ها به عنوان یکی از نشانه های روغن سوزی

سایر نشانه های روغن سوزی چیست؟

اگرچه مهمترین علائم روغن سوزی ماشین را معرفی کردیم، اما شما نباید تنها به این موارد اکتفا کنید. در واقع علائم زیادی وجود دارد که هر یک می‌تواند خبر از بروز این مشکل در داخل خودرو دهد. البته 3 مورد گفته شده روش‌های آسان‌تر و ساده‌تری محسوب می‌شوند، چه بسا سایر روش‌ها برای هر کسی قابل استفاده نباشد. با این وجود آشنایی با روش‌هایی که در ادامه مطرح شده است، برای تشخیص روغن سوزی مفید خواهد بود:

  • استشمام بوی سوختگی از محفظه موتور و کاپوت خودرو
  • کاهش شتاب خودرو
  • افت محسوس قدرت موتور
  • احساس بوهای نامطلوب از موتور
  • به کارگیری ابزار دقیق مانند کمپرس سنج

همانطور که گفته شد، نشانه‌های بالا می‌توانند برای تشخیص روغن سوختگی مفید باشند، با این حال کاربرد آن‌ها برای رانندگان عادی کمی چالش برانگیز است. برای مثال برای رانندگان عادی پی بردن به کاهش شتاب خودرو بسیار سخت است. حتی ابزاری نظیر کمپرس سنج در دسترس همه افراد قرار ندارد. بنابراین برای تشخیص روغن سوزی بهتر است به نشانه‌هایی نظیر سطح روغن موتور، دود خروجی از اگزوز و یا چرب شدن شمع‌ها دقت کنید.

علت روغن سوزی خودرو چیست؟

حالا که با نشانه های روغن سوزی آشنا شدید، شاید بخواهید علت بروز چنین مشکلی را بدانید. همانطور که گفته شد روغن سوزی در خودروهای فرسوده امری رایج است، اما در خودروهای نسبتا جدید نیز احتمال بروز چنین مشکلی صفر نیست. قطعات خودرو به تدریج کهنه و نیاز به تعمیر پیدا می‌کنند. خرابی هر قطعه می‌تواند عملکرد کلی ماشین را با مشکل مواجه کند. در این شرایط اتفاقاتی نظیر روغن سوزی مشاهده می‌شوند. در ادامه با برخی از رایج‌ترین دلایلی که به سوختن روغن دامن می‌زنند، اشاره کرده‌ایم:

  • خرابی و خورده شدن کاسه نمد
  • ساییده شدن لاستیک گیت سوپاپ
  • خراب شدن یاتاقان و شاتون
  • وجود اصطکاک بالا در گیت سوپاپ
  • نشتی روغن از واشر سرسیلندر
  • استفاده از روغن موتورهای بی کیفیت
  • خرابی بوش سیلندر
  • خرابی یا شکستگی رینگ پیستون

صد البته ممکن است روغن سوزی خودروی شما به دلایل دیگری مربوط باشد. با این حال موارد گفته شده از جمله رایج‌ترین دلایلی هستند که به این مشکل منجر می‌شوند.

با مشاهده علائم روغن سوزی چکار کنیم؟

پس از این که با نشانه های روغن سوزی در خودرو مواجه می‌شویم، باید برای برطرف کردن مشکل اقدام کنیم. کاهش پیوسته سطح روغن موتور، خروج دود آبی از اگزوز یا روغنی شدن شمع‌ها و سطح بیرونی اگزوز هر یک نشانه واضحی از سوختگی روغن است. اگر یکی از موارد نامبرده را مشاهده کردید، باید سریعا برای حل این مشکل اقدام کنید تا وضعیت وخیم‌تر نشود. اما برای حل مشکل پیش رو چه گزینه‌هایی وجود دارد؟

نکته‌ای که حائز اهمیت می‌باشد این است که بدانید تعمیر روغن سوزی امری تخصصی و پیچیده است. بنابراین به جای این که خودتان دست به کار شوید و شرایط را سخت‌تر کنید، بهتر است خودروی خود را به یک مرکز تعویض روغنی بسپارید. معمولا مراکز تعویض روغنی یا آپاراتی با برخورداری از دستگاه‌های خاص نظیر کمپرس سنج مشکل روغن سوزی را شناسایی کرده و برای حل آن دست به آچار می‌شوند.

با IranILO به یک متخصص تعویض روغن حرفه‌ای تبدیل شوید

بلافاصله پس از مشاهده علائم روغن سوزی ماشین باید به یک متخصص مراجعه کنید. در واقع تعمیر مشکلاتی نظیر روغن سوزی امری تخصصی بوده و از عهده افراد خارج است. البته اگر مانند من عاشق مکانیک خودرو هستید، شاید بخواهید خودتان خرابی‌های ماشین‌تان را تعمیر کنید. در این شرایط چه کار باید انجام داد؟

چنانچه بخواهید پس از مشاهده نشانه های روغن سوزی برای تعمیر مشکل دست به کار شوید، باید مهارت تعویض روغنی را یاد بگیرید. خوشبختانه موسسه IranILO توانسته با برگزاری دوره‌های آموزشی تعویض روغنی و ارائه مدرک فنی حرفه ای فرایند مکانیک شدن را برای شما تسهیل ببخشد. تنها کافی است در دوره‌های ما شرکت کنید و تخصص خود را افزایش دهید.

برچسب ها:
لینک کوتاه :
سعیده رحیمی

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
پست های مشابه