شغل های رشته مکانیک فنی حرفه ای؛ انواع مشاغلی که می توانید با آن وارد بازار کار شوید!
صنعت خودرو روز به روز در حال پیشرفت است و این موضوع نشان میدهد شغل های رشته مکانیک فنی حرفه ای آینده بسیار درخشانی دارند. این روزها بسیاری از افراد به دنبال یک مهارت جذاب و پولساز جهت ورود به بازار کار هستند. چه چیزی بهتر از مکانیک خودرو، درحالی که صنعت خودرو و خودروسازی روز به روز توسعه پیدا میکند؟
البته مشاغل مرتبط با مکانیک خودرو بسیار گسترده هستند و این شما هستید که باید حوزه کاری خود را انتخاب کنید. تمایل دارید در کدام بخش فعالیت کنید؟ در این مطلب هرچه بیشتر با شغلهای مرتبط با تعمیرات اتومبیل آشنا میشویم.
محتوای صفحه
معرفی شغل رشته مکانیکی
زمانی که درباره شغل های رشته مکانیک فنی حرفه ای صحبت میکنیم، باید پیش زمینهای از این رشته داشته باشیم. اینکه رشته مکانیک خودرو چیست و چه کارهایی در این حوزه انجام میشود. به طور کلی مکانیک خودرو به شناسایی و رفع عیوب ماشین میپردازد. یک مکانیک خودرو باید سیستمهای مختلف ماشین اعم از سیستم تولید قدرت، سیستم انتقال قدرت، سیستم تعلیق، سیستم هدایت و فرمان، سیستم مدارهای الکتریکی و … را به خوبی بشناسد.
البته همانطور که هر پزشک تنها در درمان یک نوع بیماری تخصص دارد، هر تعمیرکار خودرو نیز در تعمیر یک بخش از خودرو مهارت پیدا میکند. همین امر سبب پیدایش رشتههای مختلف در حوزه مکانیک خودرو شده است.
وظایف تعمیرکار خودرو
اگر به شغل های رشته مکانیک فنی حرفه ای علاقهمند هستید، احتمالا آشنایی با وظایف یک تعمیرکار خودرو برایتان جالب توجه باشد. یک تعمیرکار اتومبیل، فارغ از تخصص خود، باید وظایف خود را به خوبی بداند و در زمان تعمیر ماشین مشتریان به این وظایف عمل کند. در ادامه این وظایف را با هم مرور میکنیم:
- یافتن عیب و ایراد خودروی مشتری
- ارائه راهکارها و پیشنهادات به مشتری برای تعمیر خرابی
- برآورد زمان و اجرت خدمات
- شروع تعمیر و تعویض قطعات معیوب
- تست خودرو پس از تعمیر نهایی
شغل های رشته مکانیک فنی حرفه ای
زمان آن رسیده تا به اصل مطلب بپردازیم. تا به اینجا رشته مکانیک خودرو را به صورت کلی معرفی کردیم. همچنین به شرح وظایف تعمیرکاران خودرو، در حوزههای مختلف پرداختیم. اما همانطور که قول داده بودیم، در این بخش قرار بر این است تا با مشاغل پردرآمد و جذاب رشته مکانیک خودرو آشنا شوید. پس به قول معروف کمربندها را ببندید تا به اعماق این رشته پرطرفدار وارد شویم. در ادامه با پرطرفدارترین، پردرآمدترین و البته پرتقاضاترین حوزههای مرتبط با تعمیر خودرو آشنا خواهیم شد:
§ مکانیکی خودرو
یکی از مشاغل مرتبط با تعمیرات خودرو، مکانیکی خودرو میباشد. در این شغل تعمیرکار وظیفه سرویس و تعمیر سیستم سوخت رسانی، سیستم تعلیق، سیستم گیربکس و دیفرانسیل، سیستم تایمینگ و … را برعهده دارد. تعمیر موتور خودرو نیز از دیگر وظایف یک مکانیک خودرو محسوب میشود.
§ برق خودرو (باطری سازی)
از مجبوبترین و پردرآمدترین شغل های رشته مکانیک فنی حرفه ای میتوان به برق خودرو اشاره کرد. این شغل که با نام باطری سازی نیز شناخته میشود، به عیب یابی و تعمیر قطعات الکترونیکی از جمله سیستم چراغ، باطری، سیم کشیها و سایر بخشهای مرتبط با برق میپردازد.
§ جلوبندی سازی
اصولا تعمیر عیوب و خرابیهای قطعات جلویی خودرو بر عهده جلوبندی سازیها است. فرمان، میل فرمان، سگ دست، کمک فنر، میل تعادل، بوش، سبک و … از جمله قطعاتی هستند که خرابی آنها تنها به لطف خدمات جلوبندی ساز برطرف میشود.
§ تعویض روغنی
تعویض روغنی هم یکی دیگر از مشاغل پرطرفدار در حوزه تعمیرات خودرو بوده که در آن عملیاتی نظیر تعویض روغن موتور، تعویض فیلتر روغن، تعویض روغن گیربکس، تعویض لنت خودرو، تعویض روغن هیدرولیک، تنظیم چرخ و … انجام میشود.
§ قفل سازی و کلیدسازی
یکی دیگر از شغل های رشته مکانیک فنی حرفه ای قفل سازی و کلیدسازی است که از قضا درآمد نسبتا خوبی هم دارد. همانطور که از نام این شغل پیداست، در آن خدماتی مانند ساخت و تعمیر انواع قفل، تعمیر و تکثیر کلید، نصب دزدگیر، کد زدن کلید و موارد این چنینی ارائه میشود.
بررسی میزان درآمد از شغلهای مکانیکی فنی حرفه ای
درآمد شغل های رشته مکانیک فنی حرفه ای | |
شغل | درآمد تقریبی(ماکزیمم) |
مکانیکی خودرو | 50 میلیون تومان |
برق خودرو (باطری سازی) | 50 میلیون تومان |
جلوبندی سازی | 40 میلیون تومان |
تعویض روغنی | 40 میلیون تومان |
قفل سازی و کلیدسازی | 100 میلیون تومان |
*اعداد داخل جدول تنها یک تخمین نسبی نسبت به درآمد مشاغل مرتبط با تعمیرات خودرو است. این اعداد میتواند بر حسب فاکتورهایی نظیر مهارت تعمیرکار، شهر، منطقه و … دستخوش تغییر شود.
بررسی آینده شغلی رشته مکانیک ماشین
باید قبول کرد صنعت خودرو، چه در دنیا چه در داخل ایران، ولو با وجود نقصهایی که در صنعت خودروی داخلی مشاهده میکنیم، روز به روز در حال پیشرفت است.
از همین رو آینده شغلی رشته مکانیک مطلوب است. البته کلمه مطلوب برای توصیف چنین چشم اندازی جالب نیست، چرا که میتوان از عباراتی نظیر ایده آل برای وصف آینده شغلی رشته مکانیک استفاده نمود. در این باره هیچ تفاوتی میان مکانیکی، تعویض روغنی، قفل سازی و سایر حوزههای مرتبط با تعمیر خودرو وجود ندارد. اگر به دنبال یک مهارت آینده دار و درآمدزا هستید، قطعا یادگیری یکی از مشاغل حوزه مکانیک پیشنهاد خوبی خواهد بود.
نحوه یادگیری شغلهای رشته مکانیکی
حالا که با شغل های رشته مکانیک فنی حرفه ای آشنا شدید، شاید هوس کرده باشید یکی از مشاغل تعمیر خودرو را فرا بگیرید. برای این کار میتوانید در کلاسهای آموزشی آموزشگاه فنی حرفهای ایران ILO شرکت کنید. با شرکت در این دورهها، ضمن یادگیری آسان و سریع السیر یک مهارت پولساز، مدرک هم دریافت خواهید کرد. لازم به ذکر است مدرک دریافتی به صورت رسمی از سوی سازمان فنی و حرفهای صادر میشود. بنابراین ارزش بالایی داشته، به طوری که در بیش از 180 کشور دنیا مورد قبول است.